Orlando Logo

Το Blog

Άμεσες φορολογικές αλλαγές προς συζήτηση με τους θεσμούς

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 20/01/2016 | ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Ζήτημα ημερών, αν όχι ωρών, είναι να αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από το υπουργείο Οικονομικών τέσσερις σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφενός μέν στοχεύουν στο να τονωθούν τα φορολογικά έσοδα και αφετέρου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.  

Οι παρεμβάσεις βρίσκονται σε φάση έγκρισης από τα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα.

Πρόκειται για:

- Τη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη "μαύρων" κεφαλαίων σε καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό καθώς και σε μετρητά κάτω από το στρώμα. Η ρύθμιση θα προβλέπει τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων με την καταβολή του φόρου εισοδήματος που αναλογούσε με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτους που αποκτήθηκαν. Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν τον σχετικό φόρο εφάπαξ θα έχουν σύμφωνα με πληροφορίες, έκπτωση 30% από τον φόρο ενώ επιπλέον εκπτώσεις έως και 60% θα δίνονται εφόσον τα χρήματα που θα νομιμοποιηθούν επενδυθούν στην Ελλάδα με τη μορφή σύστασης μιας νέας επιχείρησης, αγοράς ακινήτου ή τοποθέτησης σε προθεσμιακή κατάθεση ή σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

- Τις ρυθμίσεις για το περιουσιολόγιο. Η ρύθμιση αυτή πηγαίνει "πακέτο" με την προηγούμενη καθώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στο περιουσιολόγιο ακόμη και τα μετρητά που διαθέτουν από ένα όριο και πάνω (π.χ. άνω των 50.000 ευρώ). Στο περιουσιολόγιο θα φανούν επίσης όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων που γνωρίζει ήδη η εφορία, όπως είναι τα ακίνητα στην, τα ΙΧ και τα σκάφη αναψυχής. Θα πρέπει να δηλωθούν οι επιχειρηματικές συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και τα ακίνητα που διαθέτουν οι φορολογούμενοι το εξωτερικό.

- Τη ρύθμιση για τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό. Κάθε επιχείρησης λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών θα έχει τη δυνατότητα χρήσης ενός τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος θα είναι ακατάσχετος για κάθε είδους οφειλή του επαγγελματία και σε αυτόν θα μπαίνουν μόνο χρήματα από πωλήσεις με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Το μέτρο θα συνοδευτεί από σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με πληρωμές με πλαστικό χρήμα και στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

- Τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Οι νέες αντικειμενικές θα θεσπιστούν με υπουργική απόφαση και θα είναι μειωμένες έως και 20% σε σχέση με τις σημερινές. Η μείωση των αντικειμενικών θα ισχύσει αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015 προκειμένου να συμμορφωθεί το υπουργείο Οικονομικών με τη σχετική διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Από τη μείωση δεν επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν σήμερα οι φορολογούμενοι αλλά θα επηρεαστεί ο φόρος ακινήτων του 2016. Οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν έως και την 1η Ιανουαρίου 2017 οπότε και θα αντικατασταθούν από τις "εμπορικές αξίες".

Πηγή: www.capital.gr

Share this post
By ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΛΤΖΗΣ

Λογιστής - Εταίρος

Tagged With

Tags

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥ ΦΌΡΟΙ άρση έλεγχος αδεια αναψηχής αποδείξεις απώλεια ρύ αφορολόγητο δόσεις φόρου εισφορέ κατάσχ καταθέ οφε παρακράτηση φόρου ρυθμίσεις ρύθμιση 100 δόσεων συμψηφισμός φορολογικές δηλώσεις 100 ΔΟΣΕΙΣ 100 δόσεις 2016 25η Μαρτίου CAPITAL CONTROLS E9 IKA OAEE POS SEPENET capita; controls capital controls red ΑΔΕΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΛΟΓ/ΣΜΟΣ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ ΑΠΔ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΦΜ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΟΣΕΙΣ Ε9 ΕΙΔ.ΕΙΣΦ.ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΦΟΡΟΙ ΕΝΦΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΕΡΓΑΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΦΟΡΙΑ Κ.Ε.Α.Ο. ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓ/ΣΜΩ ΚΕΠΥΟ ΚΡΑΤΗ Καθαρή Δευτέρα ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΗΤΡΩΟ VIES ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ ΜΥΦ Μισθοδοσία ΟΑΕΕ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΠΑΡΟΧΗ ΣΕ ΕΙΔΟΣ ΦΟΡΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΩΝ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΕΛΗ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΜΥ ΦΟΡΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣ ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΠΑ άρθρο 48 έντυπα α αασφαλιστικό αδηλωτα ακίνητη ακατάσχετος λογαριασμός αμοιβή ανήλικοι ανατιμήσεις ανείσπρακτα αντίγραφα αντικειμενικές αξίες. μειώσει απαλλαγή τήρησης βιβλίων απαλλαγή φπα αποζημίωση απόλυση απώλεια αργία αριθμός παιδιών αστικές μισθώσεις αστυνομία ασφάλιση ασφαλιστι ασφαλιστικές εισφορές ασφαλιστικό αφορολόγητο γενικές συνελεύσεις δ δήλωση δηλώσεις διακοπή εργασιών διορθώσεις δόσεις εθελοντική αποκάλυψη εθελοντικη εισοδηματ εισφορές εισόδημα ενοίκια επαλήθ επαλήθευση εταιρείες κάτοικοι εξωτερικού κέρδος καταγγελία κατασχέσεις κόκκινα δανεια μειωμένοι συντελεστές μερίσματα μετατροπή μετρητά οφειλές παροχές σε είδος περιουσι περιουσιολόγιο πλαστικό χρήμα πληρωμή πληρωμη φόρου πληρωμη φόρων προθεσμίε πρόστιμα ρυθμίσεις ρυθμισεις ρυθμιση ρύθμιση ρύθμιση 100 δόσεων ρύθμιση οφειλών συμψηφισμοί συναλλαγές μετρητ σύνταξη τέλη κυκλοφορίας ταμειακές μηχανές τραπεζικός λο τραπεζικός λογαραισμός τραπεζικός λογαριασμός υπεραξία φοροι φορολογική δήλωση φπα φό φόροι φόρος