Orlando Logo

Το Blog

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» πριν από το περιουσιολόγιο.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 21/11/2016 | ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΔΙΩΤΕΣ

Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρά το «φακέλωμα» των περιουσιακών στοιχείων περίπου 8,5 εκατ. φορολογουμένων, στο πλαίσιο της εφαρμογής, από τον Φεβρουάριο του 2017, του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο που εκπονεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η λειτουργία του θα βασίζεται πρωτίστως στην άντληση της πρωτογενούς πληροφορίας από τον παραγωγό της και δευτερευόντως στην υποβολή δήλωσης στοιχείων από τους φορολογούμενους. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν ήδη συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την περιουσία, κινητή και ακίνητη, των φορολογουμένων από οργανισμούς, φορείς, ΔΕΚΟ, τράπεζες, Χρηματιστήριο κ.λπ., προκειμένου να μην αφήσουν «περιθώριο» ελιγμών στους υπόχρεους οι οποίοι θα τα δουν αναρτημένα στον προσωπικό τους λογαριασμό του Taxis. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει δυνατότητα και μιας αρχικής διασταύρωσης, αφού όλα τα περιουσιακά στοιχεία που γνωρίζει η εφορία θα είναι προσυμπληρωμένα και τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα δηλώσουν οι φορολογούμενοι, ώστε στο μέλλον να μπορούν και να δικαιολογήσουν την οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται όλα τα ακίνητα, αλλά και τα αντικείμενα μεγάλης αξίας, καθώς και τα σκάφη αναψυχής, κάθε λογής οχήματα, χαρτοφυλάκια μετοχών, επενδυτικά προϊόντα, σημαντικές κινητές αξίες κ.ά.

Επισημαίνεται πάντως ότι σε πρώτη φάση στο e-περιουσιολόγιο δεν θα δηλωθούν τα χρήματα που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, ούτε και τα έργα τέχνης.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τη σχετική διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους στη Βουλή, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από το 2017 το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, η εφορία θα προσυμπληρώσει στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων, εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα όπως αυτά που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9, αυτοκίνητα, δηλωθέν εισόδημα όπως προκύπτει από το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα, ενοίκια, δάνεια και πληρωμές δόσεων κ.λπ.

Από την πλευρά τους οι φορολογούμενοι αφού ελέγξουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία, στη συνέχεια θα αναγράψουν ό,τι θεωρούν πως λείπει από τη δήλωση ή έχει κάποια αξία. Παράλληλα θα πρέπει να δηλωθούν τα αμοιβαία κεφάλαια, οι συμμετοχές σε εταιρείες, οι μετοχές, οι καταθέσεις στο εξωτερικό, καθώς και αμοιβές που έχει λάβει ο φορολογούμενος στην αλλοδαπή και δεν τις έχει δηλώσει.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να δηλωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι αποταμιεύσεις στο εξωτερικό. Οι υπόχρεοι θα κληθούν δηλαδή να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία και για τα ακίνητα, τις επιχειρήσεις, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη, τις καταθέσεις, τις μετοχές, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ρέπος και τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία τους ανήκουν και βρίσκονται εκτός Ελλάδας, όπως και τυχόν συμμετοχές τους σε εταιρείες του εξωτερικού. Ακόμη κι αν κάποιος έχει κληρονομήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο και δεν το έχει δηλώσει με το έντυπο του φόρου κληρονομιάς, θα πρέπει να το αναγράψει στο περιουσιολόγιο.

naftemporiki.gr

Share this post
By ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΛΤΖΗΣ

Λογιστής - Εταίρος

Tagged With

Tags

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥ ΦΌΡΟΙ άρση έλεγχος αδεια αναψηχής αποδείξεις απώλεια ρύ αφορολόγητο δόσεις φόρου εισφορέ κατάσχ καταθέ οφε παρακράτηση φόρου ρυθμίσεις ρύθμιση 100 δόσεων συμψηφισμός φορολογικές δηλώσεις 100 ΔΟΣΕΙΣ 100 δόσεις 2016 25η Μαρτίου CAPITAL CONTROLS E9 IKA OAEE POS SEPENET capita; controls capital controls red ΑΔΕΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΛΟΓ/ΣΜΟΣ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ ΑΠΔ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΦΜ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΟΣΕΙΣ Ε9 ΕΙΔ.ΕΙΣΦ.ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΦΟΡΟΙ ΕΝΦΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΕΡΓΑΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΦΟΡΙΑ Κ.Ε.Α.Ο. ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓ/ΣΜΩ ΚΕΠΥΟ ΚΡΑΤΗ Καθαρή Δευτέρα ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΗΤΡΩΟ VIES ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ ΜΥΦ Μισθοδοσία ΟΑΕΕ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΠΑΡΟΧΗ ΣΕ ΕΙΔΟΣ ΦΟΡΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΩΝ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΕΛΗ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΜΥ ΦΟΡΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣ ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΠΑ άρθρο 48 έντυπα α αασφαλιστικό αδηλωτα ακίνητη ακατάσχετος λογαριασμός αμοιβή ανήλικοι ανατιμήσεις ανείσπρακτα αντίγραφα αντικειμενικές αξίες. μειώσει απαλλαγή τήρησης βιβλίων απαλλαγή φπα αποζημίωση απόλυση απώλεια αργία αριθμός παιδιών αστικές μισθώσεις αστυνομία ασφάλιση ασφαλιστι ασφαλιστικές εισφορές ασφαλιστικό αφορολόγητο γενικές συνελεύσεις δ δήλωση δηλώσεις διακοπή εργασιών διορθώσεις δόσεις εθελοντική αποκάλυψη εθελοντικη εισοδηματ εισφορές εισόδημα ενοίκια επαλήθ επαλήθευση εταιρείες κάτοικοι εξωτερικού κέρδος καταγγελία κατασχέσεις κόκκινα δανεια μειωμένοι συντελεστές μερίσματα μετατροπή μετρητά οφειλές παροχές σε είδος περιουσι περιουσιολόγιο πλαστικό χρήμα πληρωμή πληρωμη φόρου πληρωμη φόρων προθεσμίε πρόστιμα ρυθμίσεις ρυθμισεις ρυθμιση ρύθμιση ρύθμιση 100 δόσεων ρύθμιση οφειλών συμψηφισμοί συναλλαγές μετρητ σύνταξη τέλη κυκλοφορίας ταμειακές μηχανές τραπεζικός λο τραπεζικός λογαραισμός τραπεζικός λογαριασμός υπεραξία φοροι φορολογική δήλωση φπα φό φόροι φόρος