Orlando Logo

Το Blog

Τι θα πρέπει να δηλωθεί από το επόμενο έτος στο περιουσιολόγιο.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 31/10/2016 | ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΔΙΩΤΕΣ

Συμμετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού, ακίνητα, αλλά και κεφάλαια στο εξωτερικό, καθώς και όλα τα δεδομένα που έχει η εφορία θα δηλωθούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που τίθεται σε εφαρμογή το 2017 από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το προσεχές διάστημα και πριν από το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί η σχετική διάταξη στη Βουλή, με την οποία θα υποχρεώνονται όλοι οι Ελληνες φορολογούμενοι να δηλώσουν το εισόδημά τους διεθνώς στο περιουσιολόγιο, καθώς και συμμετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού, τα ακίνητα που διαθέτουν στην αλλοδαπή, καθώς και χρηματικά ποσά που διατηρούν στο εξωτερικό. Ακόμη και αν δεν δηλωθούν από τους ίδιους στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, η φορολογική διοίκηση θα ζητήσει όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων από τις 84 χώρες όπου υπάρχει σχετική συμφωνία.

Τα στοιχεία αυτά θα προστεθούν στην ηλεκτρονική μερίδα των φορολογουμένων και, αν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, θα καλούνται να τα διορθώσουν, κάτι που θα πράττουν σε ετήσια βάση εφόσον υπάρχει μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων. Οπως τονίζει το ίδιο στέλεχος, θα δημιουργηθεί στο Taxis ειδική φόρμα στην οποία θα μεταφερθούν για κάθε φορολογούμενο τα δεδομένα που έχει η εφορία, όπως ακίνητα, σκάφη, αυτοκίνητα, συμμετοχή σε εταιρείες, τραπεζικούς λογαριασμούς, στοιχεία τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, θα πρέπει να επιβεβαιώσει ο φορολογούμενος, ενώ θα πρέπει να προσθέσει όσα δεν περιλαμβάνονται.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα να συμπεριληφθούν στο περιουσιολόγιο τιμαλφή, χρηματικά ποσά που βρίσκονται στα «στρώματα» και έργα τέχνης. Η αξία των πολύτιμων αντικειμένων δεν μπορεί να εκτιμηθεί και ως εκ τούτου θα μείνουν εκτός του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Πώς συμπληρώνεται

• Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα καταγράψει μέσω των υφιστάμενων βάσεων δεδομένων όλα τα στοιχεία που υπάρχουν στα έντυπα Ε1 και Ε9 και αφορούν ακίνητα, πισίνες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και συμμετοχές σε εταιρείες.

Τα πιστωτικά ιδρύματα θα αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία με τα στοιχεία που υπάρχουν για κάθε φορολογούμενο. Συγκεκριμένα, θα γνωστοποιήσουν στις φορολογικές αρχές τον αριθμό των λογαριασμών για κάθε φορολογούμενο και το υπόλοιπο που υπήρχε στο τέλος του 2016.

Ταυτόχρονα θα ζητήσουν από τις 84 συνεργαζόμενες χώρες στοιχεία με τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν Ελληνες φορολογούμενοι και τα οποία θα «περασθούν» στο ηλεκτρονικό σύστημα.

• Ολα τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί θα αναρτηθούν σε ειδική φόρμα στο Taxis. Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής (λίγο πριν από την υποβολή των δηλώσεων του 2017, σύμφωνα με τον σχεδιασμό), οι φορολογούμενοι θα κληθούν να ελέγξουν και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στη μερίδα τους. Με ηλεκτρονικό μήνυμα που θα λάβει το σύνολο των φορολογουμένων θα καλούνται εντός συγκεκριμένης προθεσμίας να προχωρήσουν στην επιβεβαίωση των στοιχείων ή να προχωρήσουν στις αναγκαίες τροποποιήσεις, προκειμένου τα δεδομένα να είναι αξιόπιστα, καθώς και να προσθέσουν στοιχεία τα οποία δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψη των φορολογικών αρχών. Μάλιστα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι είναι προς το συμφέρον των φορολογουμένων να δηλώσουν και όσα δεν γνωρίζει η εφορία, καθώς στην περίπτωση που προχωρήσουν στην πώληση περιουσιακών στοιχείων ή όποια προσαύξηση της περιουσίας τους θα φανεί μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και δεν θα δικαιολογείται.

Εκτός από τα παραπάνω, θα πρέπει να δηλωθούν μετοχές εισηγμένων και μη εταιρειών, επενδύσεις σε ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, ρέπος, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα.

• Μετά την υποβολή των στοιχείων θα ξεκινήσει έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στο παρελθόν οι φορολογούμενοι δήλωναν στην εφορία και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε1 εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων στην αλλοδαπή ή εισοδήματα που θα έπρεπε να φορολογηθούν στην Ελλάδα κ.λπ.
Μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων, το περιουσιολόγιο θα θεωρείται ολοκληρωμένο και για οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο που δεν δηλώθηκε και εντοπίζεται από τις φορολογικές αρχές θα καταβάλλεται και το σχετικό πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Share this post
By ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΛΤΖΗΣ

Λογιστής - Εταίρος

Tagged With

Tags

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥ ΦΌΡΟΙ άρση έλεγχος αδεια αναψηχής αποδείξεις απώλεια ρύ αφορολόγητο δόσεις φόρου εισφορέ κατάσχ καταθέ οφε παρακράτηση φόρου ρυθμίσεις ρύθμιση 100 δόσεων συμψηφισμός φορολογικές δηλώσεις 100 ΔΟΣΕΙΣ 100 δόσεις 2016 25η Μαρτίου CAPITAL CONTROLS E9 IKA OAEE POS SEPENET capita; controls capital controls red ΑΔΕΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΛΟΓ/ΣΜΟΣ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ ΑΠΔ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΦΜ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΟΣΕΙΣ Ε9 ΕΙΔ.ΕΙΣΦ.ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΦΟΡΟΙ ΕΝΦΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΕΡΓΑΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΦΟΡΙΑ Κ.Ε.Α.Ο. ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓ/ΣΜΩ ΚΕΠΥΟ ΚΡΑΤΗ Καθαρή Δευτέρα ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΗΤΡΩΟ VIES ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ ΜΥΦ Μισθοδοσία ΟΑΕΕ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΠΑΡΟΧΗ ΣΕ ΕΙΔΟΣ ΦΟΡΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΩΝ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΕΛΗ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΜΥ ΦΟΡΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣ ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΠΑ άρθρο 48 έντυπα α αασφαλιστικό αδηλωτα ακίνητη ακατάσχετος λογαριασμός αμοιβή ανήλικοι ανατιμήσεις ανείσπρακτα αντίγραφα αντικειμενικές αξίες. μειώσει απαλλαγή τήρησης βιβλίων απαλλαγή φπα αποζημίωση απόλυση απώλεια αργία αριθμός παιδιών αστικές μισθώσεις αστυνομία ασφάλιση ασφαλιστι ασφαλιστικές εισφορές ασφαλιστικό αφορολόγητο γενικές συνελεύσεις δ δήλωση δηλώσεις διακοπή εργασιών διορθώσεις δόσεις εθελοντική αποκάλυψη εθελοντικη εισοδηματ εισφορές εισόδημα ενοίκια επαλήθ επαλήθευση εταιρείες κάτοικοι εξωτερικού κέρδος καταγγελία κατασχέσεις κόκκινα δανεια μειωμένοι συντελεστές μερίσματα μετατροπή μετρητά οφειλές παροχές σε είδος περιουσι περιουσιολόγιο πλαστικό χρήμα πληρωμή πληρωμη φόρου πληρωμη φόρων προθεσμίε πρόστιμα ρυθμίσεις ρυθμισεις ρυθμιση ρύθμιση ρύθμιση 100 δόσεων ρύθμιση οφειλών συμψηφισμοί συναλλαγές μετρητ σύνταξη τέλη κυκλοφορίας ταμειακές μηχανές τραπεζικός λο τραπεζικός λογαραισμός τραπεζικός λογαριασμός υπεραξία φοροι φορολογική δήλωση φπα φό φόροι φόρος