Orlando Logo

Το Blog

Πότε θα ανοίξει το Τaxisnet για διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 05/09/2016 | ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή του taxinet για την διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στον ΕΝΦΙΑ. Χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που έχουν κάνει λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 και περιμένουν την σχετική εφαρμογή προκειμένου να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ που υποχρεούνται και όχι περισσότερο από αυτόν.

Για τη διόρθωση των λαθών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 στο έτος 2016 (για τα υπόλοιπα έτη η εφαρμογή διορθώσεων είναι ανοικτή) και να την οριστικοποιήσουν. Στην περίπτωση που από την διόρθωση των λαθών ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε με το τελευταίο εκκαθαριστικό αυξάνεται ή μειώνεται έως και 300 ευρώ η νέα εκκαθάριση του φόρου γίνεται άμεσα. Ο φορολογούμενος θα πρέπει, ωστόσο, να επισκεφθεί την εφορία του και να προσκομίσει ένα έγγραφο στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού και το όνομά σε αυτόν τον λογαριασμό (αρκεί και μια φωτοτυπία του βιβλιαρίου καταθέσεων).

Στη συνέχεια η εφορία εντός, συνήθως, 15 ημερών προχωρά στην κατάθεση του ποσού του επιπλέον ΕΝΦΙΑ αν αυτός έχει ήδη εξοφληθεί. Στην περίπτωση που η μείωση του ΕΝΦΙΑ γίνεται πριν εξοφληθούν οι δόσεις του φόρου, το ποσό της μείωσης αφαιρείται από τις επόμενες δόσεις που δεν έχουν εξοφληθεί.

Στις περιπτώσεις που ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ μειώνεται μετά τη διόρθωση των λαθών πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να επισκεφθεί την εφορία του και να προσκομίσει δικαιολογητικά τα οποία τεκμηριώνουν τις αλλαγές (π.χ. συμβόλαια, αποδοχή κληρονομιάς). Εφόσον από τον έλεγχο πιστοποιηθεί η ορθότητα των αλλαγών τότε δίνεται ηλεκτρονικά από την εφορία το πράσινο φως για την νέα εκκαθάριση του φόρου.

Να σημειωθεί ότι η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 γίνεται έως το τέλος Νοεμβρίου με μειωμένο πρόστιμο κατά 50%. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης Ε9 είναι 100 ευρώ και έτσι έως το τέλος Νοεμβρίου χρεώνονται 50 ευρώ.

 

Τα κυριότερα λάθη

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη συμπλήρωση του Ε9 τα οποία φουσκώνουν τον οφειλόμενο φόρο είναι:

- λανθασμένη αναγραφή απόστασης αγροτεμαχίου από τη θάλασσα

- δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Σε αυτήν την περίπτωση χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο καταστήματος

- λάθη στην επιφάνεια, την ηλικία του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας) και τον όροφο είναι πολύ συνηθισμένα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μεζονετών ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησία.

- δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή διότι από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ο επικαρπωτής έχει περάσει το 80ο έτος της ηλικίας του, τότε ο ίδιος πληρώνει μόνο το 10% του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο ακίνητο και ο ψιλός κύριος το υπόλοιπο 90%.

- δήλωση χώρων που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη ως επαγγελματικός χώρος. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος.

capital.gr

Share this post
By ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΛΤΖΗΣ

Λογιστής - Εταίρος

Tagged With

Tags

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥ ΦΌΡΟΙ άρση έλεγχος αδεια αναψηχής αποδείξεις απώλεια ρύ αφορολόγητο δόσεις φόρου εισφορέ κατάσχ καταθέ οφε παρακράτηση φόρου ρυθμίσεις ρύθμιση 100 δόσεων συμψηφισμός φορολογικές δηλώσεις 100 ΔΟΣΕΙΣ 100 δόσεις 2016 25η Μαρτίου CAPITAL CONTROLS E9 IKA OAEE POS SEPENET capita; controls capital controls red ΑΔΕΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΛΟΓ/ΣΜΟΣ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ ΑΠΔ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΦΜ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΟΣΕΙΣ Ε9 ΕΙΔ.ΕΙΣΦ.ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΦΟΡΟΙ ΕΝΦΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΕΡΓΑΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΦΟΡΙΑ Κ.Ε.Α.Ο. ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓ/ΣΜΩ ΚΕΠΥΟ ΚΡΑΤΗ Καθαρή Δευτέρα ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΗΤΡΩΟ VIES ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ ΜΥΦ Μισθοδοσία ΟΑΕΕ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΠΑΡΟΧΗ ΣΕ ΕΙΔΟΣ ΦΟΡΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΩΝ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΕΛΗ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΜΥ ΦΟΡΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣ ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΠΑ άρθρο 48 έντυπα α αασφαλιστικό αδηλωτα ακίνητη ακατάσχετος λογαριασμός αμοιβή ανήλικοι ανατιμήσεις ανείσπρακτα αντίγραφα αντικειμενικές αξίες. μειώσει απαλλαγή τήρησης βιβλίων απαλλαγή φπα αποζημίωση απόλυση απώλεια αργία αριθμός παιδιών αστικές μισθώσεις αστυνομία ασφάλιση ασφαλιστι ασφαλιστικές εισφορές ασφαλιστικό αφορολόγητο γενικές συνελεύσεις δ δήλωση δηλώσεις διακοπή εργασιών διορθώσεις δόσεις εθελοντική αποκάλυψη εθελοντικη εισοδηματ εισφορές εισόδημα ενοίκια επαλήθ επαλήθευση εταιρείες κάτοικοι εξωτερικού κέρδος καταγγελία κατασχέσεις κόκκινα δανεια μειωμένοι συντελεστές μερίσματα μετατροπή μετρητά οφειλές παροχές σε είδος περιουσι περιουσιολόγιο πλαστικό χρήμα πληρωμή πληρωμη φόρου πληρωμη φόρων προθεσμίε πρόστιμα ρυθμίσεις ρυθμισεις ρυθμιση ρύθμιση ρύθμιση 100 δόσεων ρύθμιση οφειλών συμψηφισμοί συναλλαγές μετρητ σύνταξη τέλη κυκλοφορίας ταμειακές μηχανές τραπεζικός λο τραπεζικός λογαραισμός τραπεζικός λογαριασμός υπεραξία φοροι φορολογική δήλωση φπα φό φόροι φόρος